Bahjat

"Vrijwilligerswerk gaf mij inzichten"

Bahjat kwam in 2018 vanuit Libanon naar Nederland: “In het asielzoekerscentrum had ik veel vrije tijd. Ik leerde de taal door Nederlandse liedjes te luisteren. ‘Avond’ van Boudewijn de Groot is mijn absolute favoriet! Na een tijdje dacht ik: oké, ik wil ook iets doen voor de maatschappij. Het sociale contact en het gevoel echt iets te kunnen betekenen, is voor mij heel belangrijk. Daarom ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij verpleeghuis De Die, in Amsterdam Noord.”

 

Samen met een begeleidster is Bahjat activiteiten gaan organiseren voor bewoners. “Werken met demente mensen is leuk en uitdagend. Sommige mensen zijn bijna niet meer aanspreekbaar en soms kunnen ze niet zelf lopen of eten. Af en toe is dat lastig om mee om te gaan. Een les die ik daar heb geleerd gaat om gezondheid. Ik probeer de kans op geheugenverlies zo klein mogelijk te maken, door bijvoorbeeld geen suiker en zout meer te eten en genoeg te bewegen. Het lijkt me verschrikkelijk als je je eigen ding niet meer kan doen.”

 

Samen liedjes zingen

Naast de heftige momenten heeft Bahjat ook veel leuke dingen meegemaakt. “Ik weet nog dat een mevrouw honderd jaar werd. We zijn samen met een groepje naar buiten gegaan. Op het Buikslotermeerplein vertelde ze aan iedere voorbijganger hoe blij ze was dat ze honderd werd. Ze kende niemand, maar ze vond het heerlijk om even te socializen en haar verjaardag te vieren. Het is heel fijn dat we dan zo iemand blij kunnen maken op haar verjaardag. Vaak zitten die mensen de hele dag binnen in hun rolstoel. Naar buiten gaan is dan echt een feestelijk uitstapje. Ook hielden we soms feestjes. Er kwamen dan professionele zangers die liedjes van vroeger zongen voor de bewoners. Het leuke daaraan is dat de bewoners zich deze liedjes nog herinneren van vroeger. Hun geheugen komt op dat moment even terug en iedereen zingt uit volle borst mee.

 

“Heel dankbaar voor dit inzicht”

Na een leuke en leerzame tijd bij Cordaan is Bahjat intussen gestopt met het vrijwilligerswerk. Hij is er hier achter gekomen dat hij de hbo-opleiding Health and Social work wilde gaan doen. “Ik merkte dat ik het heel leuk vond om met mensen te werken. Cordaan heeft mij inzichten voor de toekomst gegeven en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Meer verhalen